Rillettes de Connerré

Jazykové okénko:  Rillettes de Connerré vyslovujeme “Rijet d konere”

Ve vašem životě jste jistě narazili na situace, které rozdělily vaši životní etapu na dvě části. Před a po. Před prvním milováním, před prvním milováním bez kondomu, před prvním padákem z práce a nebo před prvním ochutnáním rillettes. Pokrm je to tak dokonale lahodný, jednoduchý a blízký našim chutím, že je obtížné se do něj nezamilovat a nejspíš začnete vařit novou várku ihned po spotřebování té předešlé. Je to i dokonalý dárek pro návštěvy. Tedy pokud nejdete zrovna k vegetariánům. Rillettes patří do kategorie tradičních jídel, u kterých dlouhá příprava v tuku slouží k zakonzervování pro následné dlouhé uskladnění. Jiným příkladem je např. konfitování kachničky.

Rillettes de Connerré

Rillettes de Connerré

Dlouhé přípravy se nemusíte bát, protože většinu času můžete prolebedit v křesle a jen občas, když vám dojde víno, skočit dolít sklenici a promíchat obsah hrnce.

  • 1,2 kg vepřového neškvařeného sádla
  • 2 kg různého vepřového masa (asi 1,2 kg plecka a 0,8 kg bůčku)
  • 3 čajové lžičky soli – obecně 15 g soli na 1 kilogram čistého masa
  • 4dcl bílého vína
  • svazeček bylinek – mám na okně rozmarýn a přidal jsem špetku sušeného tymiánu
  • pepř
Rillette na začátku přípravy

Rillette na začátku přípravy

 

Neškvařené sádlo pokrájejte na menší kostky velikosti asi 2×2 cm, vložte je do hrnce, lehce podlejte vodou a na slabém plameni nechte pomalu vařit. Jakmile se v tekutině začalo rozpouštět sádlo, začal jsem přidávat na větší kostky pokrájené maso. Až se mi podařilo dát do hrnce veškerá maso, dolil jsem do hrnce tolik tekutiny v podobě vína a vody, aby bylo sádlo a maso celé potopené, přidal bylinky a několikrát jsem nad hrncem zatočil mlýnkem s pepřem. Dál jsem nechal hrnec svému osudu na nejmenším plameni sporáku. Jednou za půl hodiny stačí obsah promíchat. Po nějakých 6 nebo 7 hodinách se sádlo téměř celé vyškvařilo a maso se po šťouchnutí vidličkou rozpadá na vlákna. Teď stačí děrovanou naběračkou vybrat rozpadající se maso a přendat je do sklenic nebo jiných vhodných nádob, v kterých je budete uchovávat. Rozpadající se maso jsem nakonec přelil vypečeným sádlem, nechal vychladnout a uschoval v lednici. Maso by mělo vydržet jedlé několik týdnů.

Rillettes po hodině vaření

Rillettes po hodině vaření

Jednoduché, že? Francouzi rillettes dělají často i z králíka nebo jiné zvěře. Můžete zkusit přidat různé bylinky a nebo bílé víno zaměnit za červené.

Rillettes 6 hodinách vaření

Rillettes 6 hodinách vaření

Hotovo, zabaleno

Hotovo, zabaleno

Inspiraci jsem čerpal z následujících odkazů a z hromady videí, které se válí po Internetech.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Rubriky: Jídlo
Štítky: